Cylinderbyte på grund av nyckelstöld

På grund av Kirunabostäder utsatts för en stöld av huvudnycklar har vi på kort varsel genomfört cylinderbyte i ett antal av våra fastigheter i centrala Kiruna.

Cylinderbyte på grund av nyckelstöld

På grund av Kirunabostäder utsatts för en stöld av huvudnycklar har vi på kort varsel genomfört cylinderbyte i ett antal av våra fastigheter i centrala Kiruna.

Ny konst i kvarteren

Bild

Runabacken är en av byggnaderna som nu pryds av muralmålningar.

Under våren fick Kirunabor dela med sig av minnen från Kiruna. I augusti blev minnena till storskaliga väggmålningar på bland annat våra bostadshus.

De två sista veckorna i augusti kunde vi se totalt sex muralmålningar med olika motiv växa fram på fasader på bland annat skolor och bostadshus. Bakom målningarna står gatukonstorganisationen Artscape som utformat konstverken utifrån samtal och intervjuer med Kirunabor som delat med sig
av sina Kirunaminnen. Byggnaderna som dekorerats med mularmålningar är Kirunabostäders bostadshus på Ripvägen 14 i Tuolluvaara och Runabacken på Skyttegatan 18 A och 18 B (före detta Vilan). Utöver det har Högalidskolan, sporthallen och Triangelskolan fått färgglada verk som sticker ut från den övriga fasaden.

I samband med att målningarna uppfördes började man ta fram en bok som beskriver bakgrunden till motiven och konstnärerna bakom verken. Den är inte klar än men vill du läsa mer om verken så håll utkik efter boken på konstmuseet och biblioteket längre fram.

Klicka på länken nedan för att se kartan , 4.4 MB. som visar var väggmålningarna finns placerade. Ta en promenad och titta på de fina konstverken runt om i Kiruna.

Karta muralmålningarFörstora bilden

Klicka på bilden för att se den i större storlek.


Vad tycker du om konsten på bostadshus och skolor?

Kurt

Kurt Grape, 83 år, bor på Runabacken
Jag tycker att målningarna på Runabacken är jättefina. Vi kunde följa arbetet under tiden de uppfördes och det är en riktigt duktig konstnär som har målat dem.

Dagny

Dagny Wodén, 11 år, elev på Triangelskolan
Jag tycker målningen på vår skola är jättefin. Den återspeglar Kiruna och hur naturen är här.

Anders Nyström

Anders Nyström, 66 år, fastighetsskötare Ripvägen
Målningen piffar upp i bostadsområdet och påminner om både Kirunas historia och stadsflytten.

 

Senast uppdaterad •
Fråga oss!