Logotyp för Kiruna C i svart färg

Öppet idag butiker 10:00 - 18:00 • Coop 8:00 - 21:00

Foto. Rebecca Lundh

Upptäck Kiruna C

Den 1 september 2022 öppnades dörrarna för första gången till våra tre nya handelskvarter och galleriorna Sjuan, Åttan och Nian. En helt ny stad med helt nya lokaler!

Och eftersom att allt är så pass nytt kanske du inte hunnit upptäcka alla kvarteren än? Följ med oss här i texten när vi besöker några av butikerna. Eller så tar du dig ut direkt på egen upptäcksfärd med hjälp av kartan längst ner på denna sida.

Vi ses på stan!

Kvarter 9

Med stadshuset Kristallen i ryggen, kulturhuset Aurora till vänster och hotell Scandic till höger börjar vi vårt strosande längs Torggatan med sikte på handelskvarteren.

Den första butiken som möter oss till höger är den lokala klädaffären Centrum som drivits av familjen Lindgren sedan fyra generationer tillbaka. De har hjälpt Kirunaborna att klädmässigt bli redo inför alla tänkbara högtider och festligheter. Här finns även skräddaren Mohammad som kan göra det där lilla extra för helhetsintrycket, till exempel med fållningen av byxbenet.

Centrum kläder - Kiruna C

Butikschef Johanna - fjärde generationen. Alltid med ett skratt nära! Foto: Rebecca Lundh

Vägg i vägg med Centrum hittar vi Lindex där Annika är i full färd med att hjälpa två kvinnor som eftersöker den stickade tröjan de såg på skyltdockan i en annan storlek. Med några knapptryck kan Annika se i lagersaldot och att det faktiskt fanns i lagret. Bra värdskap!

Lindex - Kiruna C

Vägg i vägg hittar vi Lindex där Annika är i full färd med att hjälpa kunder. Foto: Rebecca Lundh

I den andra änden av gallerian hittar vi Jeansbolaget. Där inne har Marina precis hjälpt en kund att prova fram ett par nya jeans. Efter några provningar av olika modeller hittade hon ett par som satt precis som hon ville ha dem. En service som är svår att få online.

Jeansbolaget - Kiruna C

Och på Jeansbolaget har Marina hjälpt en kund att hitta nya favoritjeans. Foto: Rebecca Lundh

Oavsett om du vill inspireras av det senaste modet och trenderna eller om du är ute efter något mer klassisikt som håller över tid så har du goda möjligheter för att hitta det du söker här. Inne i Nian finns nämligen utöver de lokala pärlorna också välkända kedjor som Lindex, Eurosko, Kicks, Ur&Penn och Dressmann.

Kvarter 8

Med Jeansbolaget och Dressmann på varsin sida fortsätter vi ut på Alvar Janssons gata och mittemot oss, knappt tjugo steg fram, välkomnar Åttans entré oss. Här inne är formerna mer runda och i mitten av gallerian släpper den runda lanterninen i taket in dagsljuset som lyser upp lekhörnan nedanför.

Åttan - Kiruna C

Åttans entré - Kiruna C

Till vänster om oss hittar vi Kronans Apotek, till höger ligger Systembolaget och ytterligare lite längre fram hörs scanningen av matvaror hos Coop. Perfekt för dig som kanske är på språng och behöver köpa med något enkelt för att stilla hungern.

Coop - Kiruna C

På språng? Köp med en lunch i farten! Foto: Rebecca Lundh

Vi går sedan in mitt emot till den lokala blomsterbutiken Djungelstugan.

Djungelstugan - Kiruna C

Blommor och inspiration inne hos Djungelstugan. Foto: Rebecca Lundh

Djungelstugan - Kiruna C

Butikschef Elina i blomsterkylen. Foto: Rebecca Lundh

Inne i blomsterkylen hittar vi butikschef Elina som tillsammans med en kund som väljer blommor för veckans helgbukett. Veckans höjdpunkt för många!

Efter att ha doftat färdigt på alla härliga blommor fortsätter vi lite längre upp mot Kirunas bokhandel där butikschef Tora och hennes personal alltid är redo för att dela med sig av sina senaste lästa böcker. Den här gången är det en lokal författare som lockar.

Kiruna bokhandel - Kiruna C

Butikschef Tora med personal. Foto: Rebecca Lundh

Kiruna bokhandel - Kiruna C

Väck läslusten inne hos Kiruna bokhandel. Foto: Rebecca Lundh

Kvarter 7

Från bokhandeln fortsätter vi ut på Torggatan och känner nu igen den karaktäristiska huvudentréns utseende och kliver in i Sjuan där vi möts av det upplysta vindfånget.

Vindfång - Kiruna C

Vi passerar det upplysta vindfånget. Foto: Rebecca Lundh

Direkt till höger bakom de stora glasfönstrena hör vi hur Johanna och Lisa på Kvadrat är i dialog med en kund. Kanske växlas det några ord kring den senaste leveransen från Marimekko eller Ernst? Eller om det senaste stickprojektets garnval.

Kvadrat - Kiruna C

Mys till det hemma med Kvadrat. Foto: Rebecca Lundh

Lite längre fram stannar vi till för en fika på café Oscar. Svårt att välja bland allt det goda!

Café Oscar - Kiruna C

Hungrig eller bara lite fikasugen? Foto: Rebecca Lundh

Är du hungrigare än så? Då kan du även kika in i lokalen bredvid på La Guna.

La Guna - Kiruna C

Mat och sport, kan det bli bättre? Foto: Rebecca Lundh

Är du redo att upptäcka Kiruna C på egen hand?

Kul! Ta gärna hjälp av kartan nedan och gå ut och upptäck Kiruna C!
(Obs - vissa av butikernas kartnålar har hamnat lite tokigt. Uppdatering sker löpande).

Senast uppdaterad •