Kvarter 7-9

Bild

Kirunas nya handelsgata med kvarter 7-9 på vardera sida.

På kvarter 7, 8 och 9 i Kirunas nya centrum bygger LKAB ersättningsfastigheter till Kirunabostäder. Kvarteren kommer att innehålla bostäder och ett 50-tal butikslokaler, men också kaféer, kontor, restauranger och annan service mitt i nya centrum.

Översikt kv 7-9

Kirunas nya centrum där kvarter 8 och kvarter 9 ligger intill Malmvägen och kvarter 7 längst ner till höger. I bakgrunden skymtar du stadshuset Kristallen, Aurora kultur och kongress och Scandic.

Sjuan, åttan och nian

De tre galleriorna längs Kirunas nya shoppinggatan kommer att få namnen Sjuan, Åttan och Nian. Namnen kommer från numreringen på tomterna som kvarteren är byggda på, tomt 7, 8 och 9.


Galleria Nian

I Nian kommer du bland annat att hitta kläder, skor och accessoarer i en miljö inspirerad av växtlighet, sommar och trä.

Butiker, kaféer och restauranger

Flertalet lokala handlare och ett antal butikskedjor har tecknat avtal om att hyra lokal i Kirunas nya gallerior. Det är en blandning av butiker, kaféer, restauranger och övrig service som ger en bred mix på utbudet i nya centrum.

I Sjuan kommer du bland annat att hitta butiker för sport och friluftsliv, kafé, restaurang och heminredning. Åttan kommer bland annat att erbjuda dagligvaror, apotek och blomsterhandel och i Nian kommer det att finnas ett brett utbud av kläder, skor och kosmetik.

Sektion kvarter 7

Sjuan kännetecknas av en karaktäristisk lanternin som reser sig likt en fjälltopp mot skyn. Utbudet i gallerian består av sport, fritid och heminredning.

Design och profil

Utformningen av galleriorna har grundat sig i att skapa mer än bara en plats för shopping - mötesplatser där såväl gammal som ung kan göra ärenden och handla, men också äta, fika och umgås.

Den lokala förankringen har varit viktig att framhålla i gestaltningen. Blandningen av äkta material med lokal förankring och naturnära färgsättning ska tillsammans bilda en varm, genuin miljö med en tydlig koppling till den omgivande naturen och det gamla Kiruna.

Den grafiska profilen för de tre handelskvarteren har tagits fram utifrån designmanualen. Kommunikation och skyltar i kvarteren går hand i hand med designen, med en logotyp i spetsen som knyter ihop helheten.

Logotyp Kiruna C

Logotypen för Kirunas nya handelskvarter inkluderar hela Kiruna centrum.

Invigning hösten 2022

Just nu pågår byggnationen av de tre kvarteren som utöver handel kommer att inrymma kontor och 297 bostäder. Beräknad invigning är hösten 2022. Efter färdigställandet kommer Kirunabostäder att äga och förvalta samtliga tre kvarter.


Bakgrund

Det kommunala fastighetsbolaget Kirunabostäder och LKAB har ingått ett bytesavtal gällande ett flertal fastigheter i Kiruna nuvarande centrum i och med den pågående stadsomvandlingen. Avtalet innebär att bostäder och lokaler i nuvarande centrum ersätts med nybyggda fastigheter som uppförs av LKAB i den nya stadskärnan. När Kirunabostäder tillträder som fastighetsägare tar de över hyresavtalen med kontrakterade aktörer.

Senast uppdaterad •
Fråga oss!