Bostadsförmedlingen har stängt för besök

För att undvika smittspridning har bostadsförmedlingen och våra övriga kontor stängt för besök. Under våra ordinarie besökstider har vi istället telefontid och hjälper dig via telefon 0980-708 50 eller e-post marknad@kirunabostader.se.

Nya regler för andrahandsuthyrning

18 november 2019

Den 1 oktober 2019 började nya regler gälla för uthyrning i andra hand. Dessutom ändrades reglerna för inneboende och lägenhetsbyte.

Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. För att andrahandsuthyrning ska godkännas krävs en namngiven hyresgäst, generella samtycken medges inte. Om du inte fått tillstånd av oss som hyresvärd och ändå hyr ut din hyresrätt i andra hand riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten. 

När du fått tillstånd att hyra ut din lägenhet i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Tar du ut en högre hyra än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om du hyr ut lägenheten i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019. 

Som hyresgäst får du ha inneboende i din hyresrätt. Du får ta ut hyra av den inneboende men bara för den del av lägenheten som den inneboende använder. Har du flera inneboende får du inte ta ut en hyra som tillsammans är större än vad du själv betalar i hyra. Rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten, annars gäller reglerna om andrahandsuthyrning och då behöver du tillstånd från oss som hyresvärd. 

För att få byta en hyresrätt mot en annan hyresrätt behöver du tillstånd från hyresvärden. Både du som hyresgäst och den du vill byta lägenhet med behöver som huvudregel ha bott i lägenheten i 1 år. Hyresnämnden godkänner inte byte av en hyresrätt mot en bostadsrätt eller villa. 

Du ska vara folkbokförd på adressen där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse. 

Om du har frågor kring andrahandsuthyrning kan du vända dig till bostadsförmedlingen på telefon 0980-708 50 eller e-post marknad@kirunabostader.se.