Bostadsförmedlingen har stängt för besök

För att undvika smittspridning har bostadsförmedlingen och våra övriga kontor stängt för besök. Under våra ordinarie besökstider har vi istället telefontid och hjälper dig via telefon 0980-708 50 eller e-post marknad@kirunabostader.se.

Handelskvarteren i nya centrum under uppbyggnad

20 februari 2020

På onsdag fanns Kirunabostäder tillsammans med LKAB och Nåiden bygg på plats för att svara på frågor om den pågående byggnationen på kvarter 7, 8 och 9, som ska bli en del av handelsgatan i Kirunas nya centrum.

I januari slöt Kirunabostäder och LKAB ett bytesavtal för ersättningshus i Kirunas nya centrum. Nåiden Bygg AB arbetar just nu med uppförandet av kvarter 7, 8 och 9. Kvarteren kommer innehålla bostäder och lokaler för handel och placeras mitt i nya centrum. Totalt rör det sig om 297 nyproducerade lägenheter i storlekarna 1-4 rum och kök vid Kirunas framtida handelsgata. 

– Vi ser fram emot utmaningen att samla våra bostads- och kontorshyresgäster samt centrumhandeln i kvarteren längs Kirunas nya handelsgata, säger Stefan Sydberg, styrelseordförande Kirunabostäder.

Utöver bostäderna kommer de tre kvarteren innehålla ett 50-tal butikslokaler men också kaféer, kontor, restauranger och annan service. Respektive hus får en säregen prägel med fasadmässiga olikheter enligt Kirunas arkitektoniska tradition. De kommer också ha innergårdar med bland annat tvättstuga, grönytor, lek- och grillplatser.

­– Det här är en jätteviktig pusselbit som nu är säkrad och det är mycket glädjande för såväl Kiruna som stad som för LKAB, säger Linus Niva, chef för LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning i Kiruna

I höstas började markförberedning och arbetet har hittills gått enligt plan. Att många verksamheter och hyresgäster kan flytta samtidigt är av stor betydelse för projektet.

– Vi är tacksamma inför förtroendet vi fått. Att vara med om ett historiskt projekt som detta är stort, , säger Jens Fredriksson, Nåiden Bygg AB.

De nya kvarteren har planerad inflyttning senhösten 2022.