Kirunabostäder och Hyresgästföreningen överens om hyrorna i nya bostäder

15 januari 2019

Hyresgästföreningen och Kirunabostäder har kommit överens om ett avtal gällande hyresnivån för de hyresgäster som måste flytta på grund av stadsomvandlingen. Avtalet gäller från 1 januari 2019.

Överenskommelsen innebär att snitthyran för nyproducerade lägenheter i Kirunabostäders bestånd, som är ersättningslägenheter för de som ska rivas, fastställs till 1 150 kronor per kvadratmeter. Vid flytt inom Kirunabostäders bestånd får hyresgästen tillträde till den nya lägenheten 14 dagar innan hyresgästen måste flytta ut ur sin befintliga lägenhet.

–  Hyresgästföreningen har länge kämpat för dem som måste flytta på grund av stadsomvandlingen. Efter konstruktiva förhandlingar har vi nu kommit överens med Kirunabostäder om ett avtal som vi är nöjda med, säger Nicklas Emmoth, ordförande Hyresgästföreningen Kiruna.

– Det känns bra att vi kommit överens om en genomsnittlig hyresnivå på 1 150 kronor per kvadratmeter. Det kommer att underlätta för våra hyresgäster som berörs av stadsomvandlingen, säger Sten Nylén, styrelseordförande Kirunabostäder.

Överenskommelsen är på samma nivå som det avtal Hyresgästföreningen och LKAB tidigare kommit överens om.


För mer information:

Sten Nylén, styrelseordförande, Kirunabostäder, 070-715 34 11
Nicklas Emmoth, ordförande Hyresgästföreningen Kiruna, 070-381 09 89