Logotyp för Kiruna C i svart färg

Stängt

Konstverk i galleria

Konstverket kommunicerar med platsens fontän och med lekutrustningen, löst inspirerad av sagors lek med perception, perspektiv och storlekar.

Konstverket Gry på plats i Åttan

Som en slutlig del av den invändiga gestaltningen har konstverket Gry tagit sin plats i galleria Åttan. Konstnären Katarina Löfströms beskriver verket och sin bakgrundsidé. Välkommen in och titta på konstverket!

Beskrivning av verket och dess bakgrundsidé

Den konstnärliga gestaltningen Gry består av en bild-fris i plywood fäst på väggarna i den centrala lanterninen samt en skulptur i målad stål fäst i lanterninens innervägg.

Grodden vänder sig ned mot besökaren, med de första bladen utvecklade. Runt grodden, på lanterninens innerväggar, har Katarina Löfström skapat en bildvärld där hon arbetat med färg och geometriska former, blandat med motiv hämtade från växtriket. Färgerna är varmare på ena sidan och kallare på den andra, vilket gör att gestaltningen ser olika ut beroende på vilket håll man ser den ifrån.

Konsteverk i galleria

Det halvgenomskinliga trycket på träet gör att ådringen syns igenom, vilket ger bilderna liv och mjukhet, lite som akvarellmålningar. Grodden är handmålad i gröna nyanser.

Motiven i bildfrisen är hämtade från geometriska mönstervärldar som Katarina Löfström återkommer till i så väl rörlig bild som i printar och gestaltningar. Hon har kombinerat dessa med motiv hämtade från växtriket. I frisen skymtas blad och lövverk, med inspiration tagen både från sagornas värld och från verkligheten. Bladmotiven som dominerar både i frisen och i skulpturen föreställer växten Fjällkvanne (Angelica Archangelica). Den kan man hitta på fjället i trakterna runt Kiruna, såväl som i konstnärens egen trädgård. Sedan barnsben har hon odlat och samlat in medicinalväxter. Bilderna av fjällkvanne kommer från hennes barndoms herbarium.

Fjällkvannen är en av våra första kulturväxter, och tillskrivs många magiska egenskaper. Den har planterats i hela landet för att skydda och ge tur, och odlas och skördas fortfarande för sin goda smak och hälsobringande egenskaper. Löfström inkluderade denna då den passar som motiv med sin lokala förankring och sin starka symbolik för tur, fruktsamhet och skydd.

Vi har alla platser vi går till för att hitta kraft, återhämtning och inspiration.

Med Gry vill konstnären skapa en plats gjord för att hitta sin inspiration, inre lugn och vila, på ett lite oväntat ställe. Bilderna runt grodden har olika färgteman, löst baserade på varandra. De fungerar tillsammans som ett stycke musik, eller som en loop i en film. Man ska kunna se på dem både som ett abstrakt mönster att vila blicken på eller kanske som en imaginär trädgård.

Konstverk i galleria

Katarina Löfström har bland annat låtit sig inspireras av sagan Jack och Bönstjälken. Sagan handlar om att våga möta sig själv och ta ett steg in i det okända. De handlar på olika sätt om tillit, mod och förnyelse.

Gry

Konstnärlig gestaltning lanterninen galleria Åttan, Kiruna C

Konstnär: Katarina Löfström

www.katarinalofstrom.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad •