Logotyp för Kiruna C i svart färg

Stängt

Grafiskt mönster Kiruna C

Kirunas nya gallerior får namnen...

Sjuan, Åttan och Nian blir namnen på de tre nya galleriorna längs Kirunas nya shoppinggata som Kirunabostäder kommer att äga. Namnen kommer helt sonika från numreringen på tomterna som kvarteren är byggda på, tomt 7, 8 och 9.

- Vi ville ha namn på kvarteren som knyter an till stadomvandling vilken är anledningen till att de nya galleriorna uppförs. Just nu är vi mitt inne i processen, men så småningom ska vi berätta historien om vår stads omvandling och då har galleriorna en tydlig koppling till bakgrunden för vår nya centrumkärnan. Jag tror också att enkla namn på de nya galleriorna är lätt att anamma för Kirunaborna, som vi bygger för, men även att de är internationellt gångbara, säger Mats Dahlberg, vd Kirunabostäder.

Det är klart att flertalet lokala handlare och ett antal butikskedjor tecknat avtal om att hyra lokal i Kirunas nya gallerior.

- Blandningen av lokala handlare och större butikskedjor ger en bra mix på utbudet i vårt nya centrum. Det känns jättekul att vi nu kan presentera namnen och konceptet för galleriorna för våra hyresgäster och Kirunaborna. Nu är vi ett steg närmare invigning, säger Amanda Stålnacke, marknadschef Kirunabostäder.

Konceptet för de tre handelskvarteren har tagits fram av fullservicebyrån Oh My som tillsammans med Sigmar levererat både design, kommunikationskoncept och skyltkoncept, med en vass logotyp i spetsen som knyter ihop arbetet.

- Det har varit både utmanande och inspirerande att jobba med uppdraget, det är verkligen ett unikt projekt. Konceptarbetet har tagit vid från den designmanual som tidigare tagits fram av Wester + Elsner arkitekter för handelskvarteren 7-9. Det var viktigt för oss att inkludera och inspireras av gamla Kiruna stadskärna, på olika sätt i designarbetet för att få med historien och skapa en känsla av igenkänning även nu när den nya stadskärnan växer fram, säger Marina Ljungström, VD på Sigmar och projektledare för uppdraget.

Just nu pågår byggnationen av de tre kvarteren som utöver handel kommer att inrymma kontor och 297 bostäder. Beräknad invigning är hösten 2022.


Bakgrund

Det kommunala fastighetsbolaget Kirunabostäder och LKAB har ingått ett bytesavtal gällande ett flertal fastigheter i Kiruna nuvarande centrum i och med den pågående stadsomvandlingen. Avtalet innebär att bostäder och lokaler i nuvarande centrum ersätts med nybyggda fastigheter som uppförs av LKAB i den nya stadskärnan. När Kirunabostäder tillträder som fastighetsägare tar de över hyresavtalen med kontrakterade aktörer.

Senast uppdaterad •