Bostadsförmedlingen har stängt för besök

För att undvika smittspridning har bostadsförmedlingen och våra övriga kontor stängt för besök. Under våra ordinarie besökstider har vi istället telefontid och hjälper dig via telefon 0980-708 50 eller e-post marknad@kirunabostader.se.

Energispartips

Här hittar du smarta energispartips till hemmet!

     

         Stand by-läge                                           Möbler framför fönster         
              

           
           

          Vädra snabbt!                                            Släck lampan!

                   

Rinnande toalett                                        Torka effektivt  

        

 

Dusch istället för bad                              Använd lock
        

 

Droppande kranar?                                  Rätt storlek på plattan
         

 

Byt lampor                                                   Tvätta rätt
           

 

 

Stäng av kranen                                         Använd diskpropp

            

 

 

Droppande kranar?

Droppande kranar kan tyckas vara en bagatell, men en kran som droppar varmvatten under ett års tid kan kosta hundralappar. Problemet med droppande kranar åtgärdas lätt genom att byta packning. Har du kranar som droppar? Felanmäl det till oss så kommer vi och fixar det.

Se fler energispartips www.allmannyttan.se/energispartips/film

Vädra snabbt

Vill du ha in frisk luft i lägenheten? Ha inte fönstret på glänt hela dagen. Det är bättre att vädra snabbt med tvärdrag. Då byts luften snabbt och du sparar energi.

Vatten-spartips

Har du kranar som droppar eller en toalettstol som står och läcker? Felanmäl det till oss så kommer vi och fixar det. Droppande kranar kan verka vara en bagatell, men ett års droppande av varmvatten kan kosta hundralappar. Därtill kommer kostnaden för kallvattnet. Problemet med droppande kranar åtgärdas lätt genom att byta packning.

Ställ inga stora möbler framför elementen

Har du soffan stående framför ett element? Tänk på att om du ställer stora möbler framför elementen eller har långa gardiner kan inte värmen komma ut i rummet. Det behövs minst 40 centimeter fri yta framför ett element för att det ska fungera rätt. Ha det i åtanke nästa gång du möblerar om hemma.

Släck onödig belysning

Lampor som lyser mitt på dagen eller när ingen är i närheten är helt onödigt. Om ytterbelysningen är påslagen på dagen eller om det alltid är tänt i ett trapphus behöver belysningen justeras. Tänk på vad som är tänt när. Stäng av och justera om det inte finns någon anledning till att det lyser. Om du känner dig osäker på hur du ska göra, ring eller maila vår felanmälan så hjälper vi dig.

Skruva ner värmen i trapphus och tvättstugor

Element som värmer trapphus och tvättstuga i onödan. Att ha element på högsta effekt i trapphus, källare och tvättstugor är onödigt. Känn på elementet när du ändå går förbi och tänk på hur varmt det är när du kliver in i ett utrymme. Dra ner termostaten om det är varmt. Enligt Hyresgästföreningen behöver det inte vara mer än 12 grader varmt i trapphus. Tillsammans sparar vi energi.

Byt ut buckliga kastruller

Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Och visste du att om spisplattan är 1 centimeter större än kastrullen ökar energiförbrukningen med 20 procent? Använd därför kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek. Tänk även på att använda lock när du kokar upp något. Det sparar både tid och energi.