Kirunas handel öppnar i nya centrum

Bild

Galleria Nian i Kirunas nya centrum. Foto: Rebecca Lundh

Efter år av förberedelser öppnar nu 36 verksamheter i nya lokaler i en helt ny centrumkärna. Den 1 september öppnas dörrarna till galleriorna Sjuan, Åttan och Nian.

År 2004 blev stadsomvandlingen i Kiruna en världsnyhet då det blev känt att staden skulle behöva flytta till följd av gruvbrytningens påverkan. Som en väsentlig del i processen beslutade Kirunabostäder i samråd med Kiruna kommun att ta ett helhetsgrepp om Kirunas handel i nya centrum. Genom ett bytesavtal med LKAB ersätts ett antal bostäder och lokaler i nuvarande centrum med nybyggda fastigheter i den nya stadskärnan. När Kirunabostäder nu tillträder som fastighetsägare till de kvarter som LKAB uppfört som ersättning till bolaget, tar de över hyresavtalen med aktörerna.

Kirunabostäder har tillsammans med LKAB arbetat med att omlokalisera verksamheter från nuvarande centrumkärna till den nya. Det har varit en utmaning att försöka tillgodose alla behov och önskemål, men under arbetets gång har helheten och målbilden av att nya centrumkärnan ska bli en mötesplats varit utgångspunkt för att få till en bra hyresgästmix.

- De lokala handlarna är våra pärlor som har erbjudits de bästa lägena i handelskvarteren. Kiruna har en unik handel i och med många lokala aktörer och vi ville ha med oss dem till nya centrum med placering närmast handelsgatans gångstråk, för att behålla själen i Kirunas handel, säger Amanda Stålnacke, marknadschef.

Ambitionen med galleriorna längs den nya handelsgatan har varit hög. Formgivningen av arkitektbyrån Wester+Elsner har en tydlig koppling till den omgivande naturen och det gamla Kiruna.

- För bygga ett attraktivt centrum är det viktigt att de finns attraktiva mötesplatser. Det har också varit ett önskemål från Kirunaborna. Därför har vi varit noggrann med design och utformning av de nya galleriorna, säger Mats Dahlberg, vd, Kirunabostäder.

Invigningen av Kirunas nya centrum den 1-3 september inleds på torsdag klockan 12.00 med öppningen av galleriorna Sjuan, Åttan och Nian, som går under samlingsnamnet Kiruna C. I galleriorna bjuds det på en genomgående lokal prägel i allt från underhållning med norrbottnisk anknytning till bjudkaffets tillbehör med ingredienser plockade i trakten. Det blir en ceremoni där kungen får kliva åt sidan och lämna plats åt Kirunaborna att inviga sin nya mötesplats. En av dem är Elda Olofsson, 6 år.

- Det känns väldigt pirrigt att få vara med och öppna dörrarna, säger Elda. Den första butik hon ska besöka efter öppningen är en som har leksaker.

En grupp människor i galleria

Åtta nominerade Kirunabor öppnar de nya galleriorna. Två drivande handlare, en forskare, två eldsjälar inom föreningslivet, två av yngre generationens Kirunabor och en polis. Foto: Rebecca Lundh

Stefan Sydberg, ordförande för Kirunabostäder, ser öppningen av handel i nya centrum som en milstolpe i stadsomvandlingen.

– Det har varit en lång process och vi har fortfarande en resa framför oss, men öppningen av handeln och övriga verksamheter i nya centrum gör stadsomvandlingen levande för Kirunaborna som äntligen får se vad som byggts under flera års tid, säger Stefan Sydberg.

Nu ser Kirunabostäder fram emot att få börja förvalta de nya fastigheterna med ambitionen att ge Kirunabor och övriga besökare en plats att mötas på och förutsättningar för lokal handlingskraft med möjlighet till nya initiativ.

Läs mer om galleriorna i Kiruna C på www.kirunac.se Länk till annan webbplats.

Kontakt:
Mats Dahlberg, VD, 0980-705 00, mats.dahlberg@kirunabostader.se
Stefan Sydberg, styrelseordförande, 072-547 03 80, stefan.sydberg@kiruna.se
Amanda Stålnacke, marknadschef, 0980-708 33, amanda.stalnacke@kirunabostader.se
Emma Graméus, centrumledare, 0980-796 60, emma.grameus@kirunabostader.se

 

Entrétak galleria

Galleriorna i Kirunas nya centrum har fått namn efter kvartersnumren som de är byggda på - Sjuan, Åttan och Nian. Foto: Rebecca Lundh

Senast uppdaterad •
Fråga oss!