Kirunabostäder välkomnar rymdverksamheter till Kvarter 1

Bild

Foto: Fredric Alm

Nu är det klart att Isar Aerospace samt delar av nuvarande verksamhet vid Esrange flyttar in i Kirunabostäders Kvarter 1 i Kirunas nya centrumkärna.

I juni 2021 flyttade de första bostadshyresgästerna in i Kvarter 1 i Kirunas nya centrum. Nu står lokalhyresgästerna på tur att fylla den nya stadskärnan med liv och rörelse, två av dem är rymdverksamheterna Esrange och Isar Aerospace. De två kontorslokalerna i Kvarter 1 kommer innehålla totalt 81 arbetsplatser i en öppen och aktivitetsbaserad planlösning för ett mer flexibelt arbetsklimat.

Det här är fantastiska etableringar som kommer stärka centrumkärnan. Rymden tillsammans med besöksnäringen är oändliga resurser som Kiruna ska ta med sig hela vägen in i nästa århundrade, säger Stefan Sydberg, ordförande för Kirunabostäder.

Esrange, som ägs och drivs av Swedish Space Corporation, står inför en kraftig expansion då rymdbasen byggs ut för att skjuta upp satelliter med start i början av nästa år. Under 2023 kommer också Europas återanvändningsbara raketprogram Themis börja testas på Esrange. Det nya kontoret i Kiruna är en del av de pågående expansionerna.

Vi är på god väg att bli först i Europa med dessa tjänster och då behöver vi också fler medarbetare och större lokaler. Att etablera sig i nya Kiruna centrum med ett nytt fräscht kontor är helt rätt för oss med närheten till övrigt näringsliv, kommunen och Rymdcampus, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

Isar Aerospace, grundades 2018 och är det mest välfinansierade start up bolaget i den europeiska rymdindustrin. Sedan starten har företaget vuxit till fler än 220 anställda från mer än 40 nationer och bedriver verksamhet i tre europeiska länder och USA. Företaget utvecklar och bygger en uppskjutningsfarkost för transport av små och medelstora satelliter samt satellitkonstellationer till jordens omloppsbana. Isar Aerospace huvudkontor och tillverkning är baserad nära München i Tyskland och dess huvudsakliga testanläggning ligger på Esrange i Kiruna. Här har företaget byggt upp sin testinfrastruktur och gör viktiga tester på väg till den första testflygningen av deras lanseringsfarkost Spectrum som är planerat till slutet av 2022 från Norge. Isar Aerospace driver ett svenskt bolag med verksamhet på Esrange och kontor i Kiruna och är ett växande team av svenska och internationella medarbetare.

De nya kontoren för verksamheterna väntas stå klara för inflyttning 2023. Sedan tidigare är det klart att Sparbanken Nord, Trafikverket, Afry och Handelsbanken flyttar in i Kvarter 1 under 2022.

Senast uppdaterad •
Fråga oss!